Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Livsplanering efter 65

När du fyllt 65 år börjar en ny fas i livet. Kanske att du fortfarande arbetar, som anställd eller i det egna företaget. Kanske har du gått i pension och vant dig vid ett annat sätt att leva och disponera din tid. Oavsett finns det mycket som är bra att tänka på och planera inför. Så att du får de bästa möjligheterna att leva det liv som du vill när du är pensionär.

Bra att veta och tänka på

 • Planera din ekonomi

  När man har eller strax ska gå i pension är det bra att se över sin ekonomi då inkomsterna för de flesta sjunker. Hur ser ditt sparande ut, dags att lägga om det, minska eller öka? Dina försäkringar, lån, el-avtal etc.? Gör en budget som utgår från den pension du får. Konsumentverket har budgetverktyg som du kan använda.

 • Tar du ut ”för mycket” eller för lite i pension?

  Eftersom de flesta får pension från flera håll kan du själv styra när och hur du ska ta ut dem. Du behöver till exempel inte ta ut tjänstepensionen samtidigt som den allmänna pensionen. Du kan också när som helst göra ett uppehåll eller ändra storleken på utbetalningarna av din allmänna pension. Läs mer på pensionsmyndigheten (pensionsmyndigheten.se).

 • Lev som pensionär inom EU eller i ett annat land

  Kanske vill du bo utanför Sverige när du är pensionär. Då är det bra att ha koll på vilka regler som gäller för din pension, skatter och sjukvård. Tips: Läs på pensionsmyndigheten (pensionsmyndigheten.se)

 • Bo kvar eller flytta?

  Om du har haft din villa eller bostadsrätt under lång tid har du kanske fått en kraftig värde-utveckling. Det är säkert glädjande samtidigt som det kan kännas svårt att sälja då reavinstskatten blir stor. Å andra sidan ger inte värdet på ett osålt hus mat på bordet eller en resa. Det finns inga rätt eller fel men det är bra att fundera på vilka möjligheter det kan ge med ett mer bekvämt boende eller vilka fördelarna är för dig att bo kvar.

 • Tid och möjlighet att resa

  När man inte längre behöver be om ledigt eller har skolbarn att ta hänsyn till öppnar sig andra möjligheter att resa. Det kan dessutom finnas många tusenlappar att spara om du väljer ”udda” resemånader. Att trycket också kan vara lite lägre på resmålet just då ser de flesta som positivt.

 • Låg pension och hög boendekostnad?

  Om du har fyllt 66 (för dig som är födda 1960 eller senare är det andra regler) och har en låg pension kan du ha rätt att få ett så kallat bostadstillägg. Du kan ansöka om bostadstillägg oavsett om du bor i villa, hyres- eller bostadsrätt. Läs hur du ansöker på pensionsmyndigheten.se.

 • Fullmakter

  Vem som helst kan ha behov av hjälp ibland. Att i förväg ha ordnat så att en god vän eller nära anhörig har fullmakt att till exempel hämta mediciner, betala dina räkningar eller företräda dig i ditt bolag är en trygghet när något händer.

Det här kan vi hjälpa till med

Spara

Se hur du kan fortsätt spara trots att dina inkomster blir lägre. Hellre lite men regelbundet. Hitta det sätt att spara på som passar dig, din ekonomi och dina mål.

Trygghet

Vi hjälper dig med liv- och sakförsäkringar. Och du kan få råd om familjejuridik, till exempel testamente, arv & gåva.

Generationsskifte

Om du planerar ett ägarskifte i ditt företag eller har andra stora tillgångar kan det vara bra att skaffa sig en överblick på hur det går att göra på ett smidigt sätt.

Annat boende

Vi reder ut hur det funkar att köpa/sälja, lägga bud, söka bolån, kontantinsats, amortera & skatta för reavinsten.

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kom in på ett kontor så hjälper vi dig.