Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank, BankID
Händelser i livet

Fonder och fondsparande

Fondlistan

Att fondspara är enkelt. I fondlistan hittar du alla fonder du kan köpa via oss - både från Swedbank Robur och andra fondbolag. Starta ett fondsparande redan idag.

Kvinna och två barn äter glass ute i trädgården

Riskinformation: Investeringar innebär en risk. Fonder med riskklass 5-7 kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad, informationsbroschyr och information om dina rättigheter finns på swedbankrobur.se

Varför spara i fonder?

 • Förvaltaren gör jobbet

  När du sparar i en fond så tar en fondförvaltare hand om den. En fond placerar ofta i 20-30 olika aktier som fondförvaltaren har valt med omsorg. Du får även chansen att placera på marknader som annars är svåra att komma åt.

 • Ger pengar chans att växa

  Fonders värdeökning kallas avkastning. Och du får inte bara avkastning på fonden, utan även avkastning på avkastningen (ränta-på-ränta-effekten)! Detta gör att även små summor kan växa sig stora över tid.

 • Automatisk riskspridning

  När aktierna i fonden ökar eller minskar i värde, så sker samma sak även för värdet av fonden. Men i och med att en fond placerar i många olika aktier så sprids riskerna.

3 steg för att börja fondspara

 • Öppna ett konto att fondspara på

  Det behövs ett konto som fonderna ska ligga på. Många väljer att öppna ett Investeringssparkonto (ISK)*. Du betalar då en låg, årlig skatt istället för att betala skatt när fonderna säljs. Det går också att spara på ett fondkonto eller i en kapitalförsäkring.
  Öppna ett ISK

 • Välj vilka fonder du ska spara i

  Med våra Basfonder blir fondvalet enkelt och sparandet bekvämt. Välj risknivå och hur länge du vill spara och luta dig tillbaka - vi sköter resten. Vill du hellre sätta ihop din egen fondportfölj kan du välja och vraka i fondlistan eller hitta utvalda fonder i Fondguiden.
  Enkelt fondval med Basfonder
  Välj bland utvalda fonder i Fondguiden

 • Att månadsspara är enklast

  Om du månadssparar dras ett belopp varje månad från ditt konto och de fonder du valt att spara i köps automatiskt. Vill du sälja gör du det enkelt i internetbanken och har pengarna efter några dagar. Du kan också när som helst byta fonder att spara i.
  Logga in och börja månadsspara i fonder

*Om investerarskydd och insättningsgaranti

Fonder på ISK och fondkonto omfattas av det statliga investerar­skyddet. Investerarskyddet ger dig som kontohavare rätt till ersättning om banken går i konkurs och du inte kan få ut dina finansiella instrument (värdepapper). Beloppet är för närvarande högst 250 000 kr. Om du vill ha ersättning ska du senast ett år från dagen för konkursbeslutet vända dig till Riksgälden, som beslutar om och betalar ut ersättningen.

Kontanta medel på ISK och Fondkonto med likvid omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden

Du som kontohavare har rätt till ersättning för din sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kr. Utöver det kan du enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till vissa särskilda angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 000 000 kr.

Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Kom igång!

Lär dig om fonder i Fondskolan

Vad är fonder? Vilka fondtyper finns? Och hur handlar du med fonder? Lär dig mer i Fondskolan.

Hitta fonder i fondlistan

I fondlistan hittar du alla fonder du kan köpa via oss, både från Swedbank Robur och andra fondbolag.

Flytta dina fonder till oss

Det är enkelt att flytta fonder från ett annat institut till oss. Det enda som krävs är att de fonder du flyttar finns i vår fondlista.

Få hjälp i rådgivning

Vill du få koll på hur din ekonomi mår? Få konkreta råd hur du kan komma i gång och spara? Då kanske en kostnadsfri rådgivning är något för dig.

Hållbara fonder

En hållbar fond kan investera i bolag som bidrar till en hållbar omställning, tar hänsyn till miljö och social hållbarhet, eller undviker investera i till exempel fossila bränslen.

Miljömedvedenhet

Rådgivning - när du vill få hjälp

Vill du få koll på hur din ekonomi mår och få konkreta råd för hur du kan komma i gång med ett sparande? Eller se över din ekonomi i stort? Då kan det vara en bra idé att gå igenom en rådgivning - helt kostnadsfritt.

Vanliga frågor om fonder och fondlistan

Fondförändringar, fondhändelser och Swedbank Robur

Fondförändringar

Håll koll på fondutdelningar, stängda marknader, handelskalender och fonder som görs om.

Swedbank Robur

Läs mer om vårt fondbolag Swedbank Robur, hur de förvaltar fonderna och arbetar med hållbarhet.

Informationen på denna sida är framställd av Swedbank och sparbankerna för allmän distribution. Sidan är framställd i informationssyfte och innehåller allmän information om produkterbjudanden från Swedbank och sparbankerna och ska betraktas som marknadsföring. Innehållet på sidan utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt. Swedbank och sparbankerna påminner om att investeringar på kapitalmarknaden är förenade med ekonomiska risker och du ansvarar själv för dessa risker.