Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Esollié UF – Ett lokalt UF företag

Esollié UF drivs av Sofia Söderlund och Ella Dahlström. Under tredje året på gymnasiet valde de att starta sitt UF-företag. Nu börjar UF-året närma sig sitt slut och vi passade på att prata lite kring hur året varit.

Två unga kvinnor ler i solen framför träd

Vad gör Essolié UF?

Vi syr necessärer av återvunnet tyg och som har en design som underlättar i vardagen. Necessären är designad så att man kan dra dragkedjorna enda ner och på så sätt kunna öppna upp necessären helt och få en bra överblick av vad som finns i.

Hur kom ni på idén att sy era unika necessärer?

Idén kom fram genom att vi kände att vi ville inrikta oss på en necessär som var handtillverkad men också att man vi ville skapa en unik design som gjorde att folk kände att de behövde den. Därav denna designen som vi idag syr i 3 olika storlekar, vi har också haft stor hjälp av vår handledare Ingrid Jonsson (Sy-Ingrid) som stöttat oss och hjälpt oss komma fram till rätt design.

Hur har UF-året varit? Har ni stött på några utmaningar?

Det har varit över förväntan, vi satte ett mål i början som vi ganska snart skulle nå och sedan dess har det fortsatt gå bra. Vi vann idénästet 2023 och fick därav en plats på UF-mässan vilket var en spännande utmaning då man fick pitcha sin ide framför en jury vilket kanske inte hör till vardagen i vanliga fall. Det var också en stor ära att bli nominerad i årets hantverk på UF-mässan.

Utmaningen vi såg var att börja sy, första necessärerna tog lång tid att sy men även här har handläggaren Ingrid varit en stor stöttning.

Ella och Sofias 3 tips till de som funderar på att starta ett UF-företag

  1. Hitta en person att jobba med som kompletterar dig själv bra och som har samma mål och vision. 
  2. Ha delmål, på så sätt får man viljan och motivationen att fortsätta. Samt utmana dig själv genom att ställa upp på mässor.
  3. Ha kul under tiden och hitta en idé som man själv tycker är bra.