Det finns en hel del generella råd att ta del av när det kommer till just ekonomi och sparande, men om du vill få en hållbar ekonomi långsiktigt är det viktigt att anpassa ditt sparande efter dina egna förutsättningar.

— Som privatrådgivare hjälper jag våra kunder med helheten i deras privatekonomi, där just sparande är en avgörande del. Vårt viktigaste råd är att, oavsett om det är bra eller tuffa tider, alltid se till att försöka ha en buffert, förklarar Meddisa Begovic på Vimmerby Sparbank.

Ett buffertsparande är ett tryggt och kortsiktigt sparande som är till för att användas för oväntade utgifter som till exempel ökade driftkostnader och höjda räntor.

— Ett bra mål att eftersträva är att försöka ha ett buffertsparande på ungefär två månadslöner. Att månadsspara till sin buffert är ett sätt att hela tiden säkerställa att du underhåller sparandet, säger Meddisa.

Det finns många anledningar till att spara såväl långsiktigt som kortsiktigt, men den anledning som är mest väsentlig är att skapa sig en hållbar ekonomi över tid. Med ett sparande får du inte bara en trygghet vid oförutsedda utgifter, det ger även en frihet att veta att du har pengar att röra dig med.

— Om du skriver upp dina inkomster och utgifter kan det bli lättare att hantera din ekonomi. Prioritera sedan att betala dina boendekostnader, det är vad som ger dig tak över huvudet. Se sedan över vilka utgifter du har och jämför dem med dina faktiska levnadskostnader. Där kan du säkerligen hitta en hel del som du kan dra in på, till exempel streamingtjänster, menar Meddisa.

Hon fortsätter:

— När du sedan har dina utgifter under kontroll och ett säkert buffertsparande kan du sträva efter ett mer långsiktigt sparande i fonder och liknande.

Har du ett långsiktigt mål som du sparar till är det att rekommendera att placera pengarna där det finns en möjlighet för dem att växa och i slutändan kunna ge en bra avkastning.

— Långsiktigt sparande är absolut bra, men det viktigaste är att säkerställa sin buffert, avslutar Meddisa.

3 Spartips

  • Få koll på småköpen! Se över vad du lägger dina pengar på och prioritera. Prova att låna och köpa begagnat i stället för att köpa nytt, se över dina abonnemang och cykla i stället för att åka bil.

  • Spara först och konsumera sen! Om det är något du behöver köpa, försök i så stor utsträckning du kan att använda de pengar du har. Köp helst inte på avbetalning då de tenderar att ge en högre kostnad totalt sett.

  • Töm inte alla dina konton! Försök att hela tiden behålla en buffert.