- Varje hushåll avgör själva hur de vill dela sin ekonomi, Vill man göra saker tillsammans för de pengar man sparar kan det vara klokt att antingen inkludera sparandet i den gemensamma ekonomin eller dela upp ekonomin på ett sådant sätt att båda ges goda förutsättningar att kunna spara, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.


Sparutrymmet kan finnas i småutgifterna

I många hushåll är det kvinnorna som betalar en större del av de gemensamma småutgifterna, som till exempel saker till hemmet, presenter, vantar och annat till barnen om man har barn. Ofta lägger man mer pengar än man tror på småutgifter.

- Just småutgifter fördelas inte alltid jämställt i ett hushåll. Det kan innebära att många kvinnor får sämre förutsättningar att kunna spara. Om man skaffar ett konto med två kort till, så kan man föra över pengar dit och använda till småutgifter. På så sätt betalar båda lika mycket, även av de utgifter som inte alltid syns, och båda ges bättre förutsättning att sätta undan pengar, säger Madelén Falkenhäll.

Har man inte en helt gemensam ekonomi så är det här pengar som många kvinnor i stället hade kunnat spara. Med småutgifter på 500 kronor per månad så blir det stora summor i slutändan. Skulle man i stället dela på det och spara de resterande 250 kronorna varje månad i fonder så skulle det på 15 år bli knappt 70 000 kronor. Låter man sedan pengarna ligga kvar i fonder ytterligare 15 år har man ett sparkapital på nästan 140 000 kronor.*) Bara av att dela på småutgifterna.


Jämställt sparande under småbarnsår

Bildar man familj tillsammans är det särskilt viktigt att tänka på att jämställa ekonomin inom hushållet under småbarnsåren. Det gör man bäst genom att försöka dela lika på föräldraledighet, VAB-dagar och eventuellt deltidsarbete. Fördelar man på annat sätt så bör den som tar det större ansvaret också kompenseras ekonomiskt. Den som i större utsträckning är frånvarande från sitt arbete har inte bara en lägre lön under den tiden, med sämre förutsättning att spara för sin ekonomiska trygghet.

- När barnen är små är det inte ovanligt att den med lägre inkomst är den som tar en större del av föräldraledighet, VAB och kanske även jobbar deltid några år. Det minskar inkomsten och därmed möjligheten att spara. Det behöver man inkludera i den gemensamma ekonomin, och glöm inte sparandet till pension, säger Madelén Falkenhäll.