Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank, BankID

Från få till smarta kvadrat - tips för trångbodda

En familj med regnkläder ute i naturen

När familjer växer är det inte alltid boytan kan anpassas. Samma sak, förstås, när familjer separerar och kanske får färre kvadrat att leva på. Men om man tänker smart går det faktiskt att göra mer än man tror med små utrymmen. Lisen Bergström är inredare på Inuti med fokus på att skapa balans och fin energi i hemmet. Hon delar med sig av sina bästa inredningstips som gör det mesta av små ytor.

– Det är så mycket hets kring boende idag. Just när det kommer till trångboddhet är det ju inte alla som har möjlighet att flytta eller köpa större. Visst är det härligt med rymd, men ofta finns sätt att maximera även de mindre hemmen. Allt handlar inte om hur många rum man har utan om vad man gör med ytan som finns.

Lisens intresse för inredning har funnits med sedan tonåren och för 15 år sedan tog hon tag i drömmen och har sedan dess inrett både bostäder och kontor med ett enda mål – att skapa trivsel.

– Ofta handlar det om att ta ett kliv tillbaka och försöka se rummen med nya ögon, utifrån. Det är lätt att bli hemmablind. Tänker man lite utanför de givna ramarna går det att få en liten lägenhet att kännas stor som ett slott.

Och Lisen har många bra tips om man vill eller behöver rymmas fler på få kvadrat.

– Det är vanligt att man tänker utifrån den norm vi ofta har, där vi ska ha vardagsrum, kök och sovrum. Men behöver man ett eget rum till någon i familjen kanske man kan göra om vardagsrummet till sovrum och se till att fixa köket som en plats för umgänge istället. Att sitta riktigt bekvämt i köket skapar en god grund för långa härliga samtal och även kvällar med till exempel pyssel och brädspel. Och vill man gärna ha en tv-plats kanske man kan använda sängen som en djup och mysig soffa, till exempel!

Lisens 14 tips för trångbodda

  • Tänk igenom familjens behov. Vad gillar ni att göra? Vilka funktioner måste finnas?
  • Involvera familjen och planera tillsammans! Är barnen för små så låt dem växa in i hur ni vill ha det hemma.
  • Vad kan lätt plockas fram och vad ska alltid finnas tillgängligt? Tänk gärna i zoner.
  • Flexibilitet - för att snabbt kunna förändra utifrån aktivitet – kontorsplats vid köksbordet packas snabbt undan och blir plats för pepparkaksbak. Leksaker kan snabbt och smidigt plockas fram och undan om det finns tydlig förvaring och en bestämd plats.
  • Var sak på sin plats. Viktigt i alla hem, oavsett storlek, men än viktigare i de mindre.
  • Tänk utifrån säsong – plocka undan vintergrejer – finns möjlighet till extern förvaring? Maximera källarförråd med smart förvaring.
  • Rensa!
  • Möbler med flera funktioner – slagbord, satsbord, puff med förvaring, pallar som kan staplas blir sittplatser när ni är flera runt bordet och kan användas som småbord eller som stege. Vägghängda skoskåp funkar till mer än skor och tar inte upp mycket yta.
  • Utnyttja höjden och platsbygg gärna förvaring för att utnyttja varje centimeter.
  • Högre säng ger möjlighet till förvaring under.
  • Utnyttja fönsterbrädorna till fina favoritsaker för att skapa personliga stilleben.
  • Draperier är bra avdelare och tar mindre yta än dörrar. Delar ni på ett sovrum kan draperier fungera för att skapa en egen vrå om det inte finns möjlighet att dela av på annat sätt.
  • Krokar, korgar, lådor – perfekta i de mindre hemmen.
  • Belysning som går att variera efter aktivitet – mys eller arbete?